Mřížové žlaby GR-Magic®

Systémová inovace značky OBO: mřížový žlab s patentovaným spojovacím systémem GR-Magic® – nová definice rychlé montáže a flexibility.

Při výběru výrobku hraje stále důležitější roli doba montáže.
V podobě mřížového žlabu GR-Magic® ve standardním provedení nebo v provedení G nabízí společnost OBO Bettermann skutečnou systémovou inovaci. Spojovací systém vyvinutý a patentovaný společností OBO zajišťuje velmi rychlé provedení montáže bez použití nářadí, pouze jedním hmatem.

U běžného podélného spojení není zapotřebí spojovacích součástí ani montážního nářadí. Komponenty do sebe stačí zasunout – a je hotovo. Tento přístup eliminuje skladování spojovacích dílů a tím i zbytečné náklady. Nový mřížový žlab GR-Magic® tak výrazně zrychluje montáž, aniž by přitom utrpěla stabilita a nosnost. Zkoušky zatížitelnosti prokázaly, že systémy GR-Magic® jsou zcela rovnocenné tradičním šroubovým spojením. Přednosti těchto systémů dokládají i jejich elektrické vlastnosti: Bez nejmenších problémů splňují elektrické a mechanické hodnoty požadované v nové normě IEC/EN 61537 resp. ve směrnici VDE 0639. Systém GR-Magic® lze kromě toho na výložník upevnit bez použití šroubů.

Neomezeně tvárné

Ne vždy lze mřížové žlaby vést jen podélně a rovně. V řadě aplikací je nutné překonat překážky stavební povahy nebo nezvykle měnit směr – ve vodorovném i svislém směru. Mřížové žlaby OBO lze volně střihat střihacím nástrojem OBO. I v tomto případě je montáž velice snadná a prakticky ověřená: Upravené žlaby vmžiku a bez potřeby šroubů spojíte rychlospojkami GRS. Na místě instalace si tak rychle a spolehlivě poradíte i s neočekávanými obtížemi.

Zachování funkčnosti se systémem GR-Magic®

Kromě rychlejší montáže a rozmanitých možností využití nabízí inovativní systém značky OBO i další důležitou přednost: Systém mřížových žlabů GR-Magic® svou odolnost a stabilitu působivě prokázal při požárních zkouškách podle normy DIN 4102 část 12 resp. ČSN 73 0895 . V jejich rámci bylo testováno uložení se zatížením kabely ve výši až 15 kg/m a rozestupem podepření až 1,5 m. Systém GR-Magic® tím dále rozšiřuje možnosti využití prvků pro zachování funkčnosti. Jedná se proto o promyšlený systém, který v každodenní instalační praxi nabídne maximální rychlost a bezpečnost.

Mřížový žlab G Magic – systém pro přímou montáž na stěnu a strop

Optimální využití prostoru

Mnohostranný mřížový žlab namontujete skoro všude, včetně stísněných prostor. Žlab můžete připevnit přímo na stěny a stropy v libovolné poloze. Zajistíte si tak optimální využití prostoru zejména v prostoru nad podhledy, v serverovnách nebo v administrativních budovách.

Mnohostranný materiál

Suché místnosti, vlhké místnosti, venkovní prostory, potravinářský průmysl nebo stavba tunelů – mřížový žlab G-Magic nabídne vhodné provedení pro každou oblast. Výběr sahá od galvanického zinkování přes žárové zinkování ponorem až po varianty z nerez oceli. Flexibilní řešení pro nejrůznější způsoby použití.

Systémy mřížových žlabů C – maximální nosnost a mnohostrannost

Systém mřížových žlabů C značky OBO Bettermann splňuje nejvyšší požadavky na nosnost i mnohostrannost použití. Díky tvaru C lze používat až třímetrové vzdálenosti podpěr. Tento systém s výškou bočnice 50 mm představuje díky optimalizovanému systémovému příslušenství, jako jsou svorky, rychlospojky, přepážky, závěsné profily, montážní úhelníky a další, ideální doplněk celého systému mřížových žlabů. Uplatní se jak v průmyslu, tak ve všech dalších oblastech profesionálních elektroinstalací. 

Magické až do posledního detailu

Jak praktický je systém ve skutečném životě, nezávisí jen na základních vlastnostech mřížových žlabů. Skrz naskrz efektivní záležitost dělají z montáže zejména četné inteligentní drobnosti. Řada naklapávacích komponent do detailů následuje základní princip systému Magic. Středem pozornosti při všech ostatních krocích montáže byla mimořádně snadná zpracovatelnost.

Systém, který se vyznačuje snadnou montáží, završují komponenty jako oblouky, boční držáky, montážní desky, rychlospojky a spojky. Upevnění víka se provádí jednoduchým osazením spony víka typu DKU na příčný drát mřížového žlabu.

Mřížové žlaby OBO lze velice snadno používat i na nosnících s instalovanými vrchními či spodními nástavbami. V závislosti na montážní situaci jsou díky konstrukci mřížových žlabů možné i libovolné změny směru. Standardní změny směru v úhlu 45° nebo 90° lze zhotovit pomocí hotových dílců, případně je možné použít tvarové díly vlastní výroby.

Produktové video – mřížové žlaby GR-Magic®

Další informace

Systémy mřížových žlabů
Pomůcky pro projektování Kabelové nosné systémy